top of page

1-Masaüstündeki "Mach3Mill" programını çalıştırıyoruz. Programı her açtığınızda program kilitli olarak baÅŸlar, programdaki "Reset" butonu yanıp yanıp sönüyor olur. Programı her açtığınızda bir kez "Reset" butonuna tıkladığınızda kilit açılır ve kullanmaya baÅŸlayabilirsiniz.

 

2-Program çalışır durumdadır ancak makinenizi bilgisayara baÄŸlasanız dahi programla kontrol etmeye baÅŸlayamazsınız bunu yapabilmek için öncelikle programın sinyal ayarlarını yapmanız gerekir.

​

3-Programın sinyal ayarlarına baÅŸlamadan önce ilk olarak bilmeniz gereken en önemli ÅŸey, makinayı manuel kontrol etmek için "El Cırcırı" diye adlandırılan programın saÄŸ tarafında çıkan kontrol panelini açmak/kapamak. Bunu yapmak için Program açıkken klavye üzerindeki "Tab" tuÅŸuna basmak. "Tab" tuÅŸuna bastığınızda açılır, tekrar bastığınızda kapanır. Bu kadar basit.

​

4-Mach3 Programının Port ve Pin ayarlarını yapmak için yani makinayı kontrol edecek sinyallerin/kodların makinaya ulaÅŸmasını saÄŸlamak için gereken ayarları yapmak için ilk olarak üst menüde bulunan "Config" kısmını açıyoruz ve oradan "Ports and Pins" seçeneÄŸini seçiyoruz.

​

​

​

​

5-Açılan pencerede resimde 1 olarak iÅŸaretlediÄŸim kısımdaki seçeneÄŸi seçiyoruz, ve 2 olarak iÅŸaretlediÄŸim "Motor Outputs" seçeneÄŸine geçiyoruz.

6-"Motor Outputs" kısmındaki ayarlarınızı resimde gördüÄŸünüz gibi ayarlıyorsunuz. Burada A axis ve B axis kısımlarını aktif etmek yada etmemek size kalmış bir durum. EÄŸer makinanız 3 eksen ise x,y,z axislerini açmanız gerekli. EÄŸer makinanız 4 eksen ise x,y,z,a axislerini açmanız gerekli. EÄŸer makinanız 5 eksen ise x,y,z,a,b axislerini açmanız gerekli. Eksenlerin herhangi birini açmak yada kapatmak için Enable kısmındaki tik üzerine tıklayarak kapatabilirsiniz yada çarpıya tıklayarak açabilirsiniz. Ancak diÄŸer bütün pin deÄŸerlerini resimdeki gibi olması gerekli. Bu ekranda son olarak Spindle ayarı olarak eÄŸer kesici kafanızı program üzerinden ayarlıyacaksanız onuda resimdeki gibi açmanız gerekli, ancak yok eÄŸer manuel olarak kesme kafası kullanacaksanız onuda kapatmanız gerekli.

7-Daha sonra üst menüden "Input Signals" kısmına girdiÄŸinizde aÅŸağıdaki gibi bir ekran görüyorsunuz. Bu ekrandaki ayarlar opsiyoneldir yani isteÄŸe baÄŸlıdır. EÄŸer makinanıza eksen switch leri taktıysanız bu ayarları yapmalısınız eÄŸer swich takmadıysanız bu ayarları yapmanız gerekmez. Ama eÄŸer swich kullanıyorsanız ayarları aÅŸağıdaki resimdeki gibi ayarlamanız gerekli.

8-Önceki ayarları keydettikten sonra motorların hızlarını ayarlamanız gerekmektedir. Bu ayar hem motorların çalışacağı maximum hızları belirleyecek, hem iÅŸ yaparken hızlanma veya yavaÅŸlama hızlarını belirleyecek. Üst menüden "Config" kısmından "Motor Tuning" seçeneÄŸini seçiyoruz.

9-Karşımıza çıkan ekranda motorların ayrı ayrı ayarları görülmekte. Bu ekranda saÄŸ taraftaki menülerden ilk olarak "X axis" seçeneÄŸini seçerek ayarlarını yapıyoruz. X axis kısmındaki ayarlar x eksenine ait olan motorun ayarları demektir. Ekranın en alt solundaki ilk seçenek olan steps per kısmında yazan deÄŸeri deÄŸiÅŸtirmiyoruz aynen kalıyor. (bu kısımdaki deÄŸer motor bir tur attığında eksenin ne kadar ilerlediÄŸiyle yani vidalı milinizin çapıyla alakalı bu kısımı bir sonraki adımda otomatik yaptıracağız) velocity kısmındaki deÄŸeri kendi motorunuzun kurtarabileceÄŸi hızlara kadar yükseltebilirsiniz oraya yazacağınız deÄŸer 1 dakikada gideceÄŸi mm cinsindendir. yani mesala resimdeki deÄŸer 400.02 mm/dk cinsinden. 400 ile 1000 arasında istediÄŸiniz deÄŸeri girip kaydedin daha sonra ekseni manuel haraket ettirip kontrol edin eÄŸer ekseniniz o hızda sorunsuz haraket ediyorsa kalsın, eÄŸer zorlanıyorsa deÄŸeri düÅŸürürsünüz, yani herkez bu kısımı deneme yaparak kendi makinasına göre ayarlayacak. Hızın bir sağında Acceleration diye yazan kısım yavaÅŸlama veya hızlanma hızı, yani hızlanma veya yavaÅŸlama miktarı, baÅŸka bir deÄŸiÅŸle motorun ivmesi. Buradaki deÄŸeride deneme yaparak kendi makinanıza en uygun deÄŸeri bulmalısınız.

 10-Cam programında hazırlamış olduÄŸumuz G kodlarını kullanarak iÅŸleme yapmak için, üst menüdeki "File" kısmından "Load G-Code" seçeneÄŸini seçiyoruz.

11-Karşımıza bir dosya çağırma penceresi çıkıyor, bu pencereden hazırladığımız .nc kod dosyasını seçiyoruz ve "Aç" butonuna tıklıyoruz.

12-Program G kodlarını okuyarak sol tarafta kod satırlarını yazıyor ve saÄŸ taraftaki çizim ekranı kısmında kodları çizdiriyor.

BU KADAR HEPİNİZE KOLAY GELSİN

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page