top of page

Selçuklu sarayı "Kubadabad"

Konya Beyşehir-Isparta Yenişarbademli arasındaki yolun 5 km. içerisinde Gölyaka Köyü sınırları içinde bulunuyor. Ünlü Selçuklu tarihçisi İbn Bibi'nin Selçuknamesi'nde sözünü ettiği, I. Alaeddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle Sadeddin Köpek tarafından yapılmış Kubadabad Sarayı Külliyesi, günümüze ulaşabilmiş tek Anadolu Selçuklu saray yapısıdır.

Eflatun Pınarı 

Hititler döneminde yapılmış kutsal bir su anıtı olan Eflatun Pınarı, Konya'nın Beyşehir ilçesine 22 km mesafede yer alıyor. Göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıların tasvir edildiği Eflatun Pınarı, hafif dalgalı bir yerde kalkerden ve yassı bir tepenin eteğinde yer alan yaklaşık 100 metrelik bir bölümden kaynıyor.

Eşrefoğlu Camii 

Selçuklu tipi ahşap sütunlu camiler, Osmanlı camilerinden daha bir cezbedici özelliğe sahiptir.Eşrefoğlu Camii, Selçuklu tipi camilerin bir örneğidir ve Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali durumundadır. 
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunmakla birlikte, 1296-1299 yılları arasında yapılmıştır. Eşrefoğlu Süleyman Bey'in isteği üzerine yapılan cami, görkemli bir mihraba sahiptir. Bu mihrap, 6 metre yüksekliğinde olup, çini mozaikler ile kaplıdır. Bir taç kapısının yanı sıra minberi tamamı ile ceviz ağacından yapılmıştır.

Fasıllar Anıtı 

Fasıllar anıtı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı, Fasıllar Köyü'nün güneyine düşen, bir tepeciğin batı eteğinde yatmaktadır. 2.25 x 2.75 x 8.30 metre boyutunda ve 72 ton ağırlığında dev bir kayanın 20 m2'lik bir yüzüne oyulmuş olan üst üste iki Tanrı ile alttaki Tanrı'nın iki yanında bir çift aslan kabartmasından oluşmaktadır.
         Hitit Kralı Muvattali'nin yaptırdığı Fasıllar anıtı büyük Tanrıyı, bir dağ tapınağında iki aslan arasında gösterir. Anıtın üzerinde bir tanrı, iki aslan ve birinci tanrıdan daha önemsiz olan ikinci bir tanrı bulunmaktadır. Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer (sol) ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir.    Anıtın bazı yerlerinin ayrıntılı işlenmemiş olması, bazı yerlerinin ise çok kaba işlenmiş olması, uzaktan görülebilecek bir yere dikilmek üzere hazırlandığını göstermektedir. Yöre halkının, Kurtbeşiği dediği bu dev heykelin bölge turizmi açısından önemli bir yeri vardır. Özellikle ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri bölgeye gelip anıtları ziyaret etmektedir. Anıtların bulunduğu bölgede, gelen turistlere yönelik bir tesisin bulunmaması büyük bir eksikliktir.

Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Wix.com

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page